HOŞGELDİNİZ:)

RABB'İM HARAM LOKMADAN , HELAL OLMAYAN RIZIKTAN, BİZE VERİLEN NİMETLERİ ISRAF ETMEKTEN VE BUNCA NİMET KARŞISINDA ŞÜKÜRSÜZLÜKTEN SANA SIĞINIRIM

10 Nisan 2014 Perşembe

DİYARBAKIR ÇÖREĞİ TARİFİ


ben bir DİYARBAKIR gelini olaraktan:)
DİYARBAKIR'da bayramlarda hazırlanan bir çörek tarifi paylaşacağım sizlerle bugün
MALZEMELER:
1 lt süt
yarım paket margarin
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı çörek baharatı(yoğun olarak rezene var baharatın içinde )
1 yemek kaşığı çörek out
2 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığına yakın tuz
1 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı su
yeteri kadar un
HAZIRLANIŞI:
yarım bardak su içinde mayayı eritiyoruz
margarini derince bir tencerenin içine alıp kısık ateşte eritiyoruz eriyen margarinin üzerine sütü döküyoruz,(bu sayede suttee ılınmış oluyor ) ocaktan alıyoruzun hariç digger tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.
daha sonra azar azar un ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz.
tencerenin kapağını kapatıp hamuru mayalanmaya bırakıyoruz bole yapınca hamur yumuşacık oluyor.
mayalanan hamurdan büyükçe bir parça alıyoruz yuvarlıyoruz silindir şeklide ve üzerine bastırıyoruz yassılaştırıyoruz, daha sonra verev gelecek çekilde yan yan (slays) denilen şekilde kesiyoruz
üzerlerine yumurta sarısı sürüp bir bıçak yardımıyla çizerek kareler oluştutruyoruz.
(DİYARBAKIRDA birde saç örgüsü şeklini yapıyorlar ve adına örük diyorlar)
önceden ısıtılmış fırında 200 derecede once altı sonra üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN:)

5 yorum:

yildiz dedi ki...

Biz iste gider öyle Hatay dan kiz alir geliriz:)) Maharetli gelinim benim,hemen de yemeklerimizi ögrenmis..

Güloanne Mutfakta Gülten dedi ki...

Ellerinize sağlık .Çok iyi bilirim bu lezzeti.

betül dedi ki...

çöreğinizi yemek için geliyorum memleketinize

Adsız dedi ki...

Selam
Acaba 1 litr süt cok degilmi

YEREL MUTFAK dedi ki...

sayın adsız takipçim , 1 lt süt ile bayağı çörek çıkıyor siz isterseniz ölçüyü yarısı kadar kullanın ...