HOŞGELDİNİZ:)

RABB'İM HARAM LOKMADAN , HELAL OLMAYAN RIZIKTAN, BİZE VERİLEN NİMETLERİ ISRAF ETMEKTEN VE BUNCA NİMET KARŞISINDA ŞÜKÜRSÜZLÜKTEN SANA SIĞINIRIM

22 Şubat 2015 Pazar

TANDIR KAHKESİ VE CANIM KÖYÜM

 Her memleketin kendine özgü lezzetleri vardır vazgeçilmez,
asla alternatifi olmayan,
illaki memleket malzemeleriyle yapılan,
ancak memlekette yenince tadı çıkarılan,
aslında bu tarifimde onlardan bir tanesi fakat o kadar çok canınız isterki orjinalini  bulamazsanız yan sanayiini yaparsınız:)
uzun zamandır TANDIR KAHKESİ istiyor canım
TANDIR KAHKESİ dedim çünkü orjinali tandırda pişirilen bir kurabiye türüdür aslında ,
ancak benim gibi gurbet ellerde tandırdan diyar diyar uzaklarda yaşayan biri iseniz dediğim gibi aslını bulamadığınızda yan sanayiini üretirsiniz ve baya baya işinizi görür en azından aslını bulana kadar:)
HATAY/ANTAKYA/ALTINÖZÜ/KARSU KÖYÜ
İşte tamda burada yapılır bu TANDIR KAHKElerinden , eskiden bayramlarda ikramlık olarak yapılırmış,veya kış gecelerinde şömine başında sıcak çayın yanına eşlik edermiş bu güzelim kahkeler,
bide cenazelerden sonar 40 mevlidi okunur bizim oralarda 40 mevlidinde ölmüş kişinin canı için dağıtılır camilerde ve eve gelen misafirlere ,mahalleli toplanır rahmetlinin 40 KAHKEsini yapalım diye imece usulü yapılır kimi hamurunu yoğurur, kimi şekil verir,kimi tandırı yakar, kimi de pişirme de görevlidir.ALLAH'ım cümle ölmüşlerimize rahmet eyle 40 mevlidleri için değil bayramlar için hazırlayalım TANDIR KAHKESİNİ amin...

Diyet kurabiye diyebileceğim bir tariff içinde tuz veya şeker yok, margarin yok, ayçiçek yağı yok,hakiki zeytinyağı ile yapılan bu kahkeleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz diyet yaparken;)

 MALZEMELER:
7 SU BARDAĞI UN
2 SU BARDAĞI HAKİKİ ZEYTİNYAĞI
1 SU BARDAĞI SU
1 ÇAY BARDAĞI KAHVERENGİ SUSAM
1 YEMEK KAŞIĞI ÇÖREKOTU
1 YEMEK KAŞIĞI BEYAZ SUSAM
1 YEMEK KAŞIĞI TEPELEME YEDİ BAHAR(kahke aleti)
1 TATLI KAŞIĞI ÖĞÜTÜLMÜŞ REZENE
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 ÇAY KAŞIĞI KARBONAT

HAZIRLANIŞI:
unu karıştırma kabına alırız üzerine su ve zeytin yağı hariç tüm malzemeleri katar karıştırırz.
Daha sonra zeytinyağını ekleyip 2 elimizle ovuşturarak güzelce karıştırırız,(hamur bulgur bulgur olmalı) ardından suyunu ekleriz ve yoğururuz, kulak memesi kıvamından oldukça sert bir hamur oluyor .
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlarız ve halka şekli verip şekilli bir kalıba bastırırız ve tepsiye dizeriz.Resimlerde nasıl olduğu anlaşılıyor zaten ,
önceen ısıtılmış fırında 220 derecede orta katta altı üstü pembeleşene kadar pişiririrz.
AFİYET OLSUN:)


Hiç yorum yok: