HOŞGELDİNİZ:)

RABB'İM HARAM LOKMADAN , HELAL OLMAYAN RIZIKTAN, BİZE VERİLEN NİMETLERİ ISRAF ETMEKTEN VE BUNCA NİMET KARŞISINDA ŞÜKÜRSÜZLÜKTEN SANA SIĞINIRIM

20 Nisan 2014 Pazar

ANTAKYA USULU YOĞURTAŞI


HATAY ANTAKYA yöresine ait olan bu mükemmel yemeği sizlerle paylaşmak için geç kaldığımı biliyorum fakat kısmet bugüneymiş:)
yöresel olarak adına YOĞURTAŞI dediğimiz bu yemek ORUK yemeğinin yanında yapılan ve beraber tüketilen bir yemektir.
aslında ORUKla birlikte birde EŞKİAŞI yemeği de yapılır inşllah onunda tarifi daha sonra vereceğim.
şimdi bir YOĞURTAŞI nın tarifine geçelim.
MALZEMELER:
KIYMASI İÇİN:
250 GR kıyma
6 adet kuru soğan
1 su bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı pulbiber
birkaç dal maydanoz
tuz
HAZIRLANIŞI:
kıymayı güzelce çıtır çıtır edene kadar kavururuz,(yalnız kıymayı kavururken tuzunu üzerine hemen ekleriz) üzerine ince ince sıçan dişi  kıyılmış soğanları ekleriz kısık ateşte suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiririz.
ceviz içini iri bir şekilde rondoda çekeriz (aslında elde bıçakla kıyılır)çektiğimiz cevizleride ekleriz kıymamızın içine,biraz kavururuz cevizlerle beraber, ardından karabiberini ve pulbiberini ekleriz.
altını kapattıktan sonra ince kıyılmış maydanozları ekleyip karıştırırız.kıymamız hazırlanmıştır.



MALZEMELER:
KÖFTESİ İÇİN:
yarım kg ince bulgur
1 tatlıkaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 adet kuru soğan randesi
1 adet yumurta
100 gr çiğköftelik yağsız kıyma
(veya 2-3 yemek kaşığı kadar irmik)
1 yemek kaşığı un
tuz
HAZIRLANIŞI:
eğer et alma imkanınız yoksa kıymanın yerine irmik konabilirsiniz ,irmikle yapılacaksa bir leğen içersine bulgur,irmik,biber salçası,tuz,soğan rendesi ve kimyonu alarak yavaş yavaş çiğköfte gibi yoğuruz.
yoğururken yanımıza bir kapta su almamız lazım çünkü,yoğurduğumuz yerde ara ara su alarak (bulgurların şişmesi için)yoğururuz.
bulgurlar iyice yumuşadıysa ve köfteniz hamur gibi birbirini tutmaya başladıysa artık yavaş yavaş oluyor demektir.
olgunlaşan köftenin içersine yumurtayı kırarız ve üzerine unu ilave ederiz tekrar yoğururuz.
iyice katıştıktan sonra artık köftemiz tamam.
Hazırlanan köftelerden küçük parçalar alıp minik içli köfte şekli veririz parmaklarımızla (resimlerdeki görüntülerden  yararlanabilirsiniz) içlerine hazırladığımız kıymadan  doldurup tekrar kapatırız.
birde misket şaklinde yaparız köftelerden bolca..
ÇORBASI İÇİN MALZEMELER:
1 çay bardağı pirirnç
1 çorba kaşığı dolusu tereyağı
tuzlu yogurt
su
tuz
kuru nane
HAZIRLANIŞI:
pirinçleri yıkadıktan sonra tencereye alırız üzerine tereyağını ekleriz biraz yağ eriyene kadar kavururz ardından 1.5 lt kadar suyu ilave ederip kaynamaya bırakırız.
pirinçler yarı kıvamda açılınıca üzerine tuzlu yoğurtunu ekleriz(burda ölçü olarak çorbanın suyunun iyice bembeyaz olacağı kadar tuzluyoğurt kullanılır)
iyice kaynayıp tabiri caizse özleştikten sonra hazırlamış olduğumuz köfteleri teker teker içine boşaltırız ,artık bu aşamada fazla kaşık vurmadan devam ederiz yoksa köfteler parçalanabilir.
köfteleri boşalttıktan sonra tahta kaşıkla dikkatlice şöyle bir sefer karıştırız ve tencerenin kapağı açık kalacak şekilde kaynamaya bırakırız.
köfteler renk değiştirip piştiğini düşündüğümüzde artık ocağı kapatıp çorbanın üzerine bolca kuru nane katıp karıştırız.

böylesine birkaç aşamalı yöresel bir yemeği elimden geldiği kadar eksiksiz kusursuz anlatmaya çalıştım fakat hatam veya eksiğim varsa lütfen hatamı düzeltin .
ilginiz için çok teşekkrü edeerim.




2 yorum:

Adsız dedi ki...

yine döktürmüşsün canım.eline sağlık

meri dedi ki...

tam benlik :)