HOŞGELDİNİZ:)

RABB'İM HARAM LOKMADAN , HELAL OLMAYAN RIZIKTAN, BİZE VERİLEN NİMETLERİ ISRAF ETMEKTEN VE BUNCA NİMET KARŞISINDA ŞÜKÜRSÜZLÜKTEN SANA SIĞINIRIM

5 Temmuz 2014 Cumartesi

ŞİŞBÖREK ÇORBASI & MANTI ÇORBASI (ANTAKYA YEMEKLERİ ŞİŞBEREK:)

 
 Aşama aşama fotoğraflamaya çalıştım hem anlatırken kolaylık olsun hemde sizlere daha yardımcı olmak açısından ,
ANTAKYA'da ramazan ayında ve kış aylarında sık yapılan bir çorba çeşididir şişbörek çorbası(şişberek yöresel söylemi) özellikle kıymalı semirsek ile beraber yapılır veya kaytaz böreğinin yanında yapılır.
lezzetine doyamayacağınız fakat biraz zahmetli bir çorba , ancak şişböreklerini önceden hazırlayıp buzlukta saklarsanız çıkarıp çorbayı hazırlamak çok kolay ve Pratik olur:)
MALZEMELER :
HAMURU İÇİN  :
 1 yumurta
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un (sert bir hamur olacak)



İÇ MALZEMESİ:
250 gr orta yağlı kıyma
4-5 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

HAZIRLANIŞI:
öncelikle kıymayı güzelce çıtır çıtır kavuruyoruz üzerine ince kıyılmış soğanları ekliyoruz ve kısık ateşte suyunu salıp tekrar çekmesini sağlıyoruz , suyunu çeken kıymanın içine tuz ve karabiberi ekleyip altını kapattıktan sonar ceviz içini ekleyip karıştırıyoruz.kıymamış soğuyunca şişböreklerimiz sarmaya başlayabiliriz.


ÇORBASI İÇİN:
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı et suyu
1 lt su
3 yemek kaşığı tuzlu yogurt
1 çay bardağı haşlanmış nohut


HAZIRLANIŞI:
sert kıvamlı bir hamur yapıyoruz.
hazırladığımız hamuru bezelere ayırıp mantı hamuru inceliğinde açıyoruz ve şurup kapağı yardımıyla kesiyoruz içlerine hazırladığımız kıyma harçtan azar azar ekliyoruz ve ortadan ikiye katlayarak once yarım ay şeklinde kapatıyoruz,sonra iki ucunu birleştirerek şapka formu veriyoruz.(resimlerde ayrıntılı görseller var zaten)
kızgın yağda hafifçe kızartıyoruz sadece kızgın yağa batırıp çıkarmak gibi.
bir yandanda 2 yemek kaşığı pirinci yıkayıp tencereye alıyoruz ve digger tüm malzemeleride ekliyoruz  çorbamız kaynayıpta pirinçler açılnca kızarttığımız şişböreklerimizi ekliyoruz  6-7 dk kadar kaynatıp altını kapatıyoruz , en son üzerine 1 yemek kaşığı kuru nane ekliyoruz ve karıştırıp 5-10 dk sonra çorbamız servise hazır .(dinlendirirken tencerenin kapağını kapatmayın şişbörekler hamurlaşmasın

2 yorum:

Unknown dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK

sucukevim dedi ki...

Hayatımda ilk defa duydum böyle bir çorba olduğunu. Hangi yöreye ait bu. Ama çok değişik bir tad olduğu belli. Bunu bu akşam kesin denemeliyim. Elinize sağlık, tarif için teşekkürler.